i

Waterhardheid Aartswoud

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Aartswoud kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Aartswoud is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Aartswoud telt 485 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Aartswoud hoort bij de gemeente Opmeer. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Aartswoud+Opmeer

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Gabriel - Overveen
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Aartswoud

U kunt hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Aartswoud waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Aartswoud**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Aartswoud

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Aartswoud?

Iedereen ervaart onthard leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Aartswoud is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.