i

Waterhardheid Abbenbroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Abbenbroek kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 4,98 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Abbenbroek telt 1.270 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Abbenbroek is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nissewaard.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Abbenbroek

De indruk van een gegeven hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden en het (schoon)poetsen van de douche aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Abbenbroek waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Abbenbroek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Abbenbroek

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Abbenbroek?

Iedereen ervaart onthard leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt normaliter voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Abbenbroek is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.