i

Waterhardheid Abbenbroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Abbenbroek. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Abbenbroek is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Abbenbroek biedt plaats aan 1.270 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Abbenbroek is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nissewaard.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Abbenbroek

De betekenis van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,98 dH "OK" vinden en dus het (schoon)poetsen van de tegels dulden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Abbenbroek objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Abbenbroek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Abbenbroek

Berekening voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Abbenbroek?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Abbenbroek is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.