i

Waterhardheid Ameide

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Ameide bedraagt ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Ameide is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Ameide telt 2.850 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Ameide is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zederik.

Waterhardheid maatstaf

Kaart van place+Ameide+Zederik

"Review beoordeling: 10 uit 10"

D Witkamp - Hillegom
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Ameide

Men kan een waterhardheid van 4,98 dH "OK" vinden. De ervaring van de gegeven hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Niettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Ameide objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Ameide**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met totaal onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Ameide

Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Ameide?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine restant komt meestal voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ameide is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.