i

Waterhardheid Ankeveen

 • Zacht
  0
 • 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Ankeveen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Ankeveen is 0,00 Duitse graden. Dit staat bekend als water.

Ankeveen is een zeer kleine woonplaats met 1.485 inwoners. Ankeveen is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Wijdemeren.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Ankeveen

Men kan hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De beleving van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Ankeveen waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Ankeveen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Ankeveen

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Ankeveen?

Zacht water wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ankeveen is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.