i

Waterhardheid Ankeveen

 • Zacht
  0
 • 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Ankeveen. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Ankeveen biedt plaats aan 1.485 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Ankeveen ligt in de gemeente Wijdemeren. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Ankeveen

Men kan hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van de vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Ankeveen waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Ankeveen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Ankeveen

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Ankeveen?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ankeveen is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.