i

Waterhardheid Arkel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Arkel is 4,98 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Arkel is een kleine woonplaats met 3.345 inwoners. Arkel hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Giessenlanden.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Arkel

U kunt een waterhardheid van 4,98 dH "normaal" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Arkel waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 4,98 dH in Arkel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Arkel

Rekensom voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Arkel?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Arkel is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.