i

Waterhardheid Arkel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het water in Arkel ligt rond de 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Arkel is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Arkel is een kleine woonplaats met 3.345 inwoners. Arkel hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Giessenlanden.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Arkel+Giessenlanden

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Jolanda - Driebruggen
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Arkel

De waarneming van een vastgestelde hardheid is overduidelijk subjectief. Iemand kan zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en het (schoon)poetsen van de douchewand aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Arkel waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Arkel**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Arkel

Berekening voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Arkel?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Arkel is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.