i

Waterhardheid Arnhem

 • Zacht
  0
 • 6.20 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,20 dH. Zo hard is het drinkwater in Arnhem. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.

Arnhem hoort bij de top-50 steden van Nederland en is daarmee een behoorlijk grootschalige woonplaats met 149.835 inwoners. Arnhem ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Arnhem.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Arnhem

U kunt hardheid van 6,20 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De ervaring van de gegeven hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 6,20 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Arnhem objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 6,20 Duitse graden in Arnhem**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Arnhem

Rekensom voor 6,20 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Arnhem?

Iedereen ondervindt volledig zacht kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Arnhem is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,20 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.