i

Waterhardheid Arnhem

 • Zacht
  0
 • 6.20 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in Arnhem ligt in de buurt van de 6,20 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Arnhem is 0,00 Duitse graden. Dit staat bekend als water.

Arnhem hoort bij de top-50 steden in Nederland en is daarmee een zeer uitgestrekte woonplaats met 149.835 inwonenden. Arnhem is onderdeel van de gemeente Arnhem. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Arnhem

De beleving van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,20 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het schrobben van de kranen dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 6,20 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Arnhem objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in water testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,20 dH in Arnhem**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Arnhem

Becijfering voor 6,20 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Arnhem?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard water als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Arnhem is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,20 naar 0 dH te reduceren.