i

Waterhardheid Avenhorn

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Avenhorn minimaal. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter leidingwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Avenhorn is 0,00 dH. Dit geldt als water.

Avenhorn is een kleine woonplaats met 3.590 inwoners. Avenhorn ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Koggenland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Avenhorn

De perceptie van een vastgestelde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 10,36 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het ontkalken van de tegels dulden.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Aan de andere kant is het niet waar dat water van 10,36 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Avenhorn waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 10,36 Duitse graden in Avenhorn**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Avenhorn

Becijfering voor 10,36 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Avenhorn?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine restant komt het vaakst voor in regio’s met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Avenhorn is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.