i

Waterhardheid Avenhorn

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Zo hard is het water in Avenhorn. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Avenhorn telt 3.590 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Avenhorn hoort bij de gemeente Koggenland. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Avenhorn

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Men kan zo een hardheid van 10,36 dH "geen probleem" vinden en dus het schrobben van de tegels voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 10,36 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Avenhorn objectief testen

Je kunt de mineralen in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 10,36 Duitse graden in Avenhorn**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Avenhorn

Calculatie voor 10,36 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Avenhorn?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Avenhorn is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 10,36 naar 0 dH te reduceren.