i

Waterhardheid Baarland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Zo hard is het drinkwater in Baarland minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Baarland is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Baarland biedt plaats aan 620 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Baarland hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Borsele.

Hardheid meter

Kaart van place+Baarland+Borsele

"Review beoordeling: 9 uit 10"

S.H Weng - Heinkenszand
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Baarland

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het boenen van de kranen dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Baarland objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Baarland**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Baarland

Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Baarland?

Iedereen beleeft onthard leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Baarland is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.