i

Waterhardheid Barsingerhorn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Barsingerhorn minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Barsingerhorn is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Barsingerhorn is een kleine woonplaats met 930 inwonenden. Barsingerhorn is onderdeel van de gemeente Hollands Kroon. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Barsingerhorn

Mensen kunnen hardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Barsingerhorn waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Barsingerhorn**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Barsingerhorn

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Barsingerhorn?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Barsingerhorn is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.