i

Waterhardheid Bergschenhoek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Bergschenhoek minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH is 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste hardheid in Bergschenhoek is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Bergschenhoek is een betrekkelijk kleine woonplaats met 17.565 inwoners. Bergschenhoek is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Lansingerland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Bergschenhoek

Mensen kunnen een hardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van een gegeven hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Bergschenhoek waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Bergschenhoek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Bergschenhoek

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Bergschenhoek?

Praktisch iedereen ervaart zacht kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt normaliter voor in streken met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bergschenhoek is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.