i

Waterhardheid Bergschenhoek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Bergschenhoek. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Bergschenhoek telt 17.565 inwoners. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Bergschenhoek is onderdeel van de gemeente Lansingerland. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Bergschenhoek

De waarneming van een bepaalde hardheid is merkbaar persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de badkamer voor lief nemen.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Bergschenhoek waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Bergschenhoek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Bergschenhoek

Rekensom voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Bergschenhoek?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bergschenhoek is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.