i

Waterhardheid Berkel en Rodenrijs

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Berkel en Rodenrijs. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Berkel en Rodenrijs is een redelijk kleine woonplaats met 27.785 inwonenden. Berkel en Rodenrijs is onderdeel van de gemeente Lansingerland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Berkel en Rodenrijs

Men kan een hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De betekenis van de vastgestelde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Berkel en Rodenrijs objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Berkel en Rodenrijs**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Berkel en Rodenrijs

Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Berkel en Rodenrijs?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt in de regel voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Berkel en Rodenrijs is het dus beslist zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH te reduceren.