i

Waterhardheid Berkel en Rodenrijs

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Berkel en Rodenrijs minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Berkel en Rodenrijs is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Berkel en Rodenrijs telt 27.785 inwoners. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Berkel en Rodenrijs is onderdeel van de gemeente Lansingerland. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Berkel en Rodenrijs

De perceptie van een gegeven waterhardheid is zeer persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en daarmee het ontkalken van de douchewand voor lief nemen.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Berkel en Rodenrijs waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Berkel en Rodenrijs**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Berkel en Rodenrijs

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Berkel en Rodenrijs?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Berkel en Rodenrijs is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH te verminderen.