i

Waterhardheid Berkenwoude

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in Berkenwoude. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Berkenwoude telt 1.655 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Berkenwoude bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Krimpenerwaard.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Berkenwoude

U kunt een hardheid van 4,98 dH wellicht "prima" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Berkenwoude objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Berkenwoude**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Berkenwoude

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Berkenwoude?

Onthard water wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Berkenwoude is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.