i

Waterhardheid Berkenwoude

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Berkenwoude kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Berkenwoude is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Berkenwoude is een kleine woonplaats met 1.655 inwonenden. Berkenwoude bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Krimpenerwaard.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Berkenwoude

De perceptie van een bepaalde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchekranen aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Berkenwoude waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Berkenwoude**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Berkenwoude

Berekening voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Berkenwoude?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Berkenwoude is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.