i

Waterhardheid Blokker

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Blokker. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Blokker is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Blokker is een kleine woonplaats met 4.385 inwoners. Blokker maakt deel uit van de gemeente Hoorn. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Blokker+Hoorn

"Review beoordeling: 7 uit 10"

carla - Bergen (NH)
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Blokker

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is erg persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en het schrobben van de douchewand aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Blokker waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Blokker**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Blokker

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Blokker?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Blokker is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.