i

Waterhardheid Blokker

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Blokker heeft een waterhardheid van ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Blokker is een kleine woonplaats met 4.385 inwonenden. Blokker bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hoorn.

Hardheid meter

Kaart van place+Blokker+Hoorn

"Review beoordeling: 9 uit 10"

C,J,M, van Meel - Uithoorn
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Blokker

U kunt hardheid van 6,00 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van de gegeven hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Blokker objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Blokker**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Blokker

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Blokker?

Een ieder ervaart volledig zacht kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Blokker is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.