i

Waterhardheid Boesingheliede

  • Zacht
    0
  • LAAGSTE: 6.00 dH
    Tamelijk hard
    3
  • HOOGSTE: 10,36 dH
    Behoorlijk hard
    8
  • Erg hard
    16
    20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Boesingheliede. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Boesingheliede is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Boesingheliede is een kleine woonplaats met 135 inwonenden. Boesingheliede maakt deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Boesingheliede

U kunt een hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "prima" vinden. De gewaarwording van de gegeven waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Het is evenwel niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Boesingheliede waardevrij testen

Je kunt de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Boesingheliede**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Boesingheliede

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Boesingheliede?

Iedereen beleeft volledig onthard drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Boesingheliede is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.