i

Waterhardheid Boesingheliede

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Boesingheliede minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Boesingheliede is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Boesingheliede is een zeer kleine woonplaats met 135 inwonenden. Boesingheliede bevindt zich in de gemeente Haarlemmermeer. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Boesingheliede

De perceptie van een gegeven waterhardheid is nogal persoonlijk. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en het ontkalken van de tegels accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Boesingheliede waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Boesingheliede**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Boesingheliede

Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Boesingheliede?

Praktisch iedereen beleeft onthard water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Boesingheliede is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.