i

Waterhardheid Breukelen

 • Zacht
  0
 • 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het water in Breukelen minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Breukelen is 0,00 Duitse graden. Dit staat te boek als water.

Breukelen is een vrij kleine woonplaats met 10.675 inwoners. Breukelen ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Breukelen

Men kan een hardheid van 6,00 dH wellicht "OK" vinden. De waarneming van de vastgestelde hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Echter, het is niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Breukelen objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Breukelen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Breukelen

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Breukelen?

Kalkvrij water wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in streken met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Breukelen is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.