i

Waterhardheid Breukelen

 • Zacht
  0
 • 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Breukelen kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Breukelen is een betrekkelijk kleine woonplaats met 10.675 inwoners. Breukelen bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Breukelen

De perceptie van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en het schrobben van de douchekranen accepteren.

Water met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Breukelen waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Breukelen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Breukelen

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Breukelen?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Breukelen is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.