i

Waterhardheid Dalem

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het water in Dalem is 4,98 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Dalem is een kleine woonplaats met 915 inwoners. Dalem bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Gorinchem.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Dalem

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de badkamer dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Dalem objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 4,98 dH in Dalem**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Dalem

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Dalem?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Dalem is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.