i

Waterhardheid Dalem

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Dalem minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Dalem is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Dalem is een kleine woonplaats met 915 inwonenden. Dalem ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Gorinchem.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Dalem+Gorinchem

"Review beoordeling: 10 uit 10"

I.g. Ten Sijthoff - Dordrecht
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Dalem

De ervaring van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het (schoon)poetsen van de kranen voor lief nemen.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Echter, het is een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Dalem waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Dalem**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Dalem

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Dalem?

Zacht water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Dalem is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.