i

Waterhardheid Driehuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Driehuizen heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Driehuizen is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Driehuizen is een erg kleine woonplaats met 230 inwoners. Driehuizen bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Driehuizen+Alkmaar

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Marina en Lucas - Alkmaar
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Driehuizen

U kunt waterhardheid van 6,00 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De betekenis van een bepaalde hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Driehuizen objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Driehuizen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Driehuizen

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Driehuizen?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Driehuizen is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH te verminderen.