i

Waterhardheid Driehuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Driehuizen. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Driehuizen biedt plaats aan 230 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Driehuizen hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Driehuizen

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en dus het (schoon)poetsen van de tegels aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Nochtans is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Driehuizen objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Driehuizen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Driehuizen

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Driehuizen?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in streken met hard drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Driehuizen is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.