i

Waterhardheid Egmond-Binnen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Egmond-Binnen heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Egmond-Binnen is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Egmond-Binnen biedt plaats aan 2.690 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Egmond-Binnen is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bergen (NH.).

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Egmond-Binnen

De perceptie van een gegeven hardheid is onbetwistbaar subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand voor lief nemen.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Dat daargelaten is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Egmond-Binnen objectief duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Egmond-Binnen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met volledig zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Egmond-Binnen

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Egmond-Binnen?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Egmond-Binnen is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.