i

Waterhardheid Egmond-Binnen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Egmond-Binnen. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Egmond-Binnen biedt plaats aan 2.690 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Egmond-Binnen hoort bij de gemeente Bergen (NH.). Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Egmond-Binnen

Men kan een waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De indruk van de gegeven hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Niettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Egmond-Binnen objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Egmond-Binnen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Egmond-Binnen

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Egmond-Binnen?

Zacht water wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Egmond-Binnen is het dus zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.