i

Waterhardheid Garderen

 • Zacht
  0
 • 6.80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,80 dH. Zo hard is het water in Garderen minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Garderen is 0,00 Duitse graden. Dit staat bekend als water.

Garderen telt 2.040 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Garderen hoort bij de gemeente Barneveld. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Garderen

Mensen kunnen waterhardheid van 6,80 dH wellicht "geen probleem" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Maar het is ook onzin dat water met een hardheid van 6,80 dH zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Garderen objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,80 dH in Garderen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Garderen

Calculatie voor 6,80 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Garderen?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Garderen is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 6,80 naar 0 Duitse graden te reduceren.