i

Waterhardheid Garderen

 • Zacht
  0
 • 6.80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,80 dH. Zo hard is het kraanwater in Garderen. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Garderen is een erg kleine woonplaats met 2.040 inwoners. Garderen hoort bij de gemeente Barneveld. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Garderen

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,80 dH "prima" vinden en het boenen van de douchekranen voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 6,80 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Garderen objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,80 Duitse graden in Garderen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Garderen

Calculatie voor 6,80 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Garderen?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Garderen is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 6,80 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.