i

Waterhardheid Gorinchem

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Gorinchem. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Gorinchem is een redelijk grote woonplaats met 34.210 inwonenden. Gorinchem ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Gorinchem.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Gorinchem

Iemand kan waterhardheid van 4,98 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De beleving van de gegeven waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Gorinchem waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Gorinchem**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met geheel onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Gorinchem

Becijfering voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Gorinchem?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt veelal voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Gorinchem is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.