i

Waterhardheid Gorinchem

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Gorinchem minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Gorinchem is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Gorinchem is een gemiddeld grote woonplaats met 34.210 inwoners. Gorinchem is onderdeel van de gemeente Gorinchem. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Gorinchem

De indruk van een gegeven hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de glazen douchewand aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Gorinchem objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Gorinchem**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Gorinchem

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Gorinchem?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in regio’s met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Gorinchem is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.