i

Waterhardheid Grijpskerke

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Zo hard is het leidingwater in Grijpskerke minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 kraanwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale hardheid in Grijpskerke is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Grijpskerke biedt plaats aan 1.380 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Grijpskerke hoort bij de gemeente Veere. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Grijpskerke

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douche aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Grijpskerke waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 6,38 dH in Grijpskerke**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Grijpskerke

Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Grijpskerke?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Grijpskerke is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.