i

Waterhardheid Grootschermer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Grootschermer heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Grootschermer is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Grootschermer biedt plaats aan 725 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Grootschermer ligt in de gemeente Alkmaar. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Grootschermer

De ervaring van een gegeven hardheid is erg persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het boenen van de glazen douchewand dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Dat daargelaten is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Grootschermer waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Grootschermer**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Grootschermer

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Grootschermer?

Zacht water wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in streken met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Grootschermer is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH te reduceren.