i

Waterhardheid Grootschermer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Grootschermer. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Grootschermer is een kleine woonplaats met 725 inwonenden. Grootschermer is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Grootschermer

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Iemand kan zo een hardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de kranen accepteren.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Grootschermer waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Grootschermer**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Grootschermer

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Grootschermer?

Een ieder ondervindt kalkvrij water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt meestal voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Grootschermer is het dus beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.