i

Waterhardheid Harderwijk

 • Zacht
  0
 • 5.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het water in Harderwijk bedraagt ongeveer 5,60 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per m3 drinkwater. 5,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,94 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Harderwijk is 0,00 dH. Dit geldt als water.

Harderwijk is een vrij grote woonplaats met 42.805 inwonenden. Harderwijk hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Harderwijk.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Harderwijk

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,60 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand dulden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Het is evenwel onzin dat water met een hardheid van 5,60 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Harderwijk objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,60 dH in Harderwijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Harderwijk

Rekensom voor 5,60 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,60 dH x 180m3 = 17,94 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Harderwijk?

Een ieder ondervindt volledig onthard leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Harderwijk is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 5,60 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.