i

Waterhardheid Harderwijk

 • Zacht
  0
 • 5.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het drinkwater in Harderwijk ligt rond de 5,60 dH. Dit is tamelijk hard water. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 5,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,94 kilogram kalk.

Harderwijk is een gemiddeld grote woonplaats met 42.805 inwoners. Harderwijk bevindt zich in de gemeente Harderwijk. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Harderwijk

U kunt een hardheid van 5,60 dH wellicht "prima" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 5,60 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Harderwijk waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in water bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 5,60 dH in Harderwijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Harderwijk

Calculatie voor 5,60 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,60 dH x 180m3 = 17,94 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Harderwijk?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine restant komt veelal voor in streken met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Harderwijk is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 5,60 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.