i

Waterhardheid Hazerswoude-Rijndijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Hazerswoude-Rijndijk minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Hazerswoude-Rijndijk is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Hazerswoude-Rijndijk is een kleine woonplaats met 5.360 inwoners. Hazerswoude-Rijndijk is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Hazerswoude-Rijndijk+Alphen aan den Rijn

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Alida - Zwammerdam
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Hazerswoude-Rijndijk

Men kan een hardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden. De ervaring van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Hazerswoude-Rijndijk waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Hazerswoude-Rijndijk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Hazerswoude-Rijndijk

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Hazerswoude-Rijndijk?

Praktisch iedereen ervaart onthard kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in streken met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hazerswoude-Rijndijk is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.