i

Waterhardheid Hazerswoude-Rijndijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Hazerswoude-Rijndijk heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Hazerswoude-Rijndijk is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Hazerswoude-Rijndijk is een kleine woonplaats met 5.360 inwoners. Hazerswoude-Rijndijk is onderdeel van de gemeente Alphen aan den Rijn. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Hazerswoude-Rijndijk

De indruk van een bepaalde waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het (schoon)poetsen van de glazen douchewand dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Desalniettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Hazerswoude-Rijndijk objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Hazerswoude-Rijndijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Hazerswoude-Rijndijk

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hazerswoude-Rijndijk?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hazerswoude-Rijndijk is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.