i

Waterhardheid Heukelum

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,00 dH
  HOOGSTE: 7,10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Heukelum. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Heukelum is 7,10 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Heukelum is een kleine woonplaats met 2.270 inwonenden. Heukelum bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Lingewaal.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Heukelum+Lingewaal

"Review beoordeling: 10 uit 10"

GJ Langenberg - Barchem
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Heukelum

De beleving van een bepaalde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,00 dH "acceptabel" vinden en daarmee het schoonmaken van de badkamer accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 7,00 dH zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Heukelum objectief testen

Je kunt de mineralen in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,00 dH in Heukelum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Heukelum

Berekening voor 7,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Heukelum?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Heukelum is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 7,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.