i

Waterhardheid Heukelum

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,00 dH
  HOOGSTE: 7,10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Heukelum. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale hardheid in Heukelum is 7,10 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Heukelum is een kleine woonplaats met 2.270 inwonenden. Heukelum bevindt zich in de gemeente Lingewaal. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Heukelum+Lingewaal

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Anita - Hengelo
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Heukelum

De ontvangst van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de glazen douchewand accepteren.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 7,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Heukelum waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,00 dH in Heukelum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Heukelum

Rekensom voor 7,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Heukelum?

Een ieder ondervindt volledig onthard leidingwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Heukelum is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 7,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.