i

Waterhardheid Hierden

 • Zacht
  0
 • 5.70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,70 dH. Zo hard is het leidingwater in Hierden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 5,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,26 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hierden biedt plaats aan 2.845 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Hierden ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Harderwijk.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Hierden

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 5,70 Duitse graden "OK" vinden en dus het (schoon)poetsen van de kranen accepteren.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Maar het is ook onzin dat water met een hardheid van 5,70 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Hierden waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,70 Duitse graden in Hierden**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Hierden

Berekening voor 5,70 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,70 dH x 180m3 = 18,26 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Hierden?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hierden is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 5,70 naar 0 Duitse graden te verminderen.