i

Waterhardheid Hierden

 • Zacht
  0
 • 5.70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Hierden heeft een waterhardheid van 5,70 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 5,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,26 kilogram kalk.

Hierden telt 2.845 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Hierden ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Harderwijk.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Hierden

De waarneming van een gegeven hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,70 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de tegels dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Echter, het is niet waar dat water met een hardheid van 5,70 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Hierden objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,70 dH in Hierden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Hierden

Becijfering voor 5,70 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,70 dH x 180m3 = 18,26 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Hierden?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hierden is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 5,70 naar 0 dH te verminderen.