i

Waterhardheid Hoedekenskerke

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het drinkwater in Hoedekenskerke ligt in de buurt van 6,38 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoedekenskerke is een kleine woonplaats met 745 inwoners. Hoedekenskerke maakt deel uit van de gemeente Borsele. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Hoedekenskerke+Borsele

"Review beoordeling: 10 uit 10"

S. Verberg - Heinkenszand
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Hoedekenskerke

U kunt een waterhardheid van 6,38 dH misschien "normaal" vinden. De ervaring van een vastgestelde hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Hoedekenskerke objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 dH in Hoedekenskerke**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Hoedekenskerke

Rekensom voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Hoedekenskerke?

Een ieder ondervindt onthard water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hoedekenskerke is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.