i

Waterhardheid Hoedekenskerke

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Hoedekenskerke is ongeveer 6,38 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter kraanwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Hoedekenskerke is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Hoedekenskerke is een kleine woonplaats met 745 inwoners. Hoedekenskerke ligt in de gemeente Borsele. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Hoedekenskerke

Mensen kunnen hardheid van 6,38 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van een gegeven hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Water van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Hoedekenskerke waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 dH in Hoedekenskerke**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Hoedekenskerke

Berekening voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Hoedekenskerke?

Een ieder ervaart kalkvrij leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hoedekenskerke is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te brengen.