i

Waterhardheid Honselersdijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Honselersdijk. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Honselersdijk biedt plaats aan 7.595 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Honselersdijk hoort bij de gemeente Westland. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Honselersdijk

Mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 dH misschien "normaal" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Desalniettemin is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Honselersdijk objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Honselersdijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Honselersdijk

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Honselersdijk?

Een ieder beleeft volledig onthard kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Honselersdijk is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.