i

Waterhardheid Honselersdijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Honselersdijk. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Honselersdijk is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Honselersdijk biedt plaats aan 7.595 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Honselersdijk ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Westland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Honselersdijk

Men kan een waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De beleving van de vastgestelde hardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Honselersdijk objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Honselersdijk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Honselersdijk

Rekensom voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Honselersdijk?

Zacht water wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Honselersdijk is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.