i

Waterhardheid Hoofddorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Hoofddorp minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Hoofddorp is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Hoofddorp maakt deel uit van de top vijftig steden in Nederland en is daarmee een nogal grote woonplaats met 73.445 inwonenden. Hoofddorp maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Hoofddorp

U kunt hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Hoofddorp waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Hoofddorp**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Hoofddorp

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Hoofddorp?

Iedereen ervaart volledig zacht leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in plaatsen met hard water. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hoofddorp is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.