i

Waterhardheid Hoofddorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Hoofddorp kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Hoofddorp is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Hoofddorp biedt plaats aan 73.445 inwonenden. Dit is onderdeel van de top-50 plaatsen van Nederland en is daarmee een zeer grote woonplaats. Hoofddorp bevindt zich in de gemeente Haarlemmermeer. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Hoofddorp

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Hoofddorp objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Hoofddorp**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Hoofddorp

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Hoofddorp?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hoofddorp is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.