i

Waterhardheid Hoogwoud

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in Hoogwoud bedraagt ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Hoogwoud is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Hoogwoud is een kleine woonplaats met 4.010 inwonenden. Hoogwoud is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Opmeer.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Hoogwoud+Opmeer

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Van Dalen - Amsterdam
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Hoogwoud

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is erg persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 dH "normaal" vinden en dus het boenen van de douche dulden.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Hoogwoud objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Hoogwoud**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Hoogwoud

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hoogwoud?

Praktisch iedereen ondervindt onthard water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in oorden met hard water. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hoogwoud is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.