i

Waterhardheid Hoogwoud

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het drinkwater in Hoogwoud is om en nabij de 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoogwoud is een zeer kleine woonplaats met 4.010 inwoners. Hoogwoud is onderdeel van de gemeente Opmeer. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Hoogwoud

De ervaring van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer voor lief nemen.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Desalniettemin is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Hoogwoud waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Hoogwoud**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hoogwoud

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Hoogwoud?

Een ieder beleeft zacht water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hoogwoud is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.