i

Waterhardheid Hoorn (NH)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Hoorn (NH) ligt rond de 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale hardheid in Hoorn (NH) is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Hoorn biedt plaats aan 51.895 inwoners. Dit is een middelgrote woonplaats. Hoorn bevindt zich in de gemeente Hoorn. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Kaart van place+Hoorn+Hoorn

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Hans meijer - Amsterdam
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Hoorn

Men kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Hoorn waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Hoorn**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hoorn

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Hoorn?

Een ieder ondervindt volledig zacht water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoorn is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.