i

Waterhardheid Hoorn (NH)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het drinkwater in Hoorn (NH) ligt rond de 6,00 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoorn is een redelijk grote woonplaats met 51.895 inwonenden. Hoorn ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hoorn.

Hardheid maat

Kaart van place+Hoorn+Hoorn

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Frank - Monnickendam
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Hoorn

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en het schrobben van de tegels voor lief nemen.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Hoorn objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Hoorn**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hoorn

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Hoorn?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hoorn is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.