i

Waterhardheid Houten

 • Zacht
  0
 • 7.40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,40 dH. Zo hard is het leidingwater in Houten. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag.

Houten is een redelijk grote woonplaats met 45.245 inwonenden. Houten hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Houten.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Houten

De perceptie van een gegeven waterhardheid is nogal subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,40 dH "acceptabel" vinden en dus het boenen van de douchekranen dulden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 7,40 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Houten waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 7,40 Duitse graden in Houten**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Houten

Berekening voor 7,40 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Houten?

Iedereen beleeft onthard leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Houten is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 7,40 naar 0 Duitse graden terug te dringen.