i

Waterhardheid Houten

 • Zacht
  0
 • 7.40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,40 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Houten. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub leidingwater. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Houten is 0,00 Duitse graden. Dit is water.

Houten telt 45.245 inwonenden. Dit is een redelijk grote woonplaats. Houten ligt in de gemeente Houten. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Houten

De waarneming van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,40 Duitse graden "OK" vinden en het (schoon)poetsen van de douchewand aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,40 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Houten objectief duiden

Je kunt de mineralen in drinkwater testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,40 dH in Houten**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Houten

Berekening voor 7,40 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Houten?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Houten is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 7,40 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.