i

Waterhardheid Huizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Huizen. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Huizen biedt plaats aan 41.445 inwoners. Het is een vrij grote woonplaats. Huizen maakt deel uit van de gemeente Huizen. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Kaart van place+Huizen+Huizen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Frank - Monnickendam
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Huizen

De ontvangst van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 dH "prima" vinden en het schoonmaken van de douche dulden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Huizen waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Huizen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Huizen

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Huizen?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Huizen is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.