i

Waterhardheid Huizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Huizen. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Huizen is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Huizen telt 41.445 inwoners. Het is een aardig grote woonplaats. Huizen maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Huizen.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Huizen+Huizen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

E. van Koll - Bussum
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Huizen

Mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Huizen objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Huizen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Huizen

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Huizen?

Zacht water wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine restant komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Huizen is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.