i

Waterhardheid IJzendoorn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4,80 dH
  HOOGSTE: 4,90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in IJzendoorn kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 4,80 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalkdeeltjes.

IJzendoorn telt 1.085 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. IJzendoorn is onderdeel van de gemeente Neder-Betuwe. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water IJzendoorn

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is zeer persoonlijk. Iemand kan zo een waterhardheid van 4,80 dH "prima" vinden en het boenen van de douchewand dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 4,80 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid IJzendoorn objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,80 dH in IJzendoorn**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water IJzendoorn

Becijfering voor 4,80 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in IJzendoorn?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats IJzendoorn is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 4,80 naar 0 dH terug te brengen.