i

Waterhardheid IJzendoorn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4,80 dH
  HOOGSTE: 4,90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in IJzendoorn bedraagt ongeveer 4,80 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in IJzendoorn is 4,90 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

IJzendoorn is een zeer kleine woonplaats met 1.085 inwoners. IJzendoorn ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neder-Betuwe.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water IJzendoorn

Men kan hardheid van 4,80 dH misschien "prima" vinden. De betekenis van een gegeven hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Niettemin is het onzin dat water van 4,80 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid IJzendoorn objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,80 Duitse graden in IJzendoorn**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid IJzendoorn

Rekensom voor 4,80 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in IJzendoorn?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats IJzendoorn is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 4,80 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.