i

Waterhardheid Julianadorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Julianadorp. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Julianadorp is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Julianadorp biedt plaats aan 14.490 inwonenden. Dit is een relatief kleine woonplaats. Julianadorp maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Den Helder.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Julianadorp

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De betekenis van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Julianadorp objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Julianadorp**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Julianadorp

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Julianadorp?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Julianadorp is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.