i

Waterhardheid Julianadorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Julianadorp. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Julianadorp is een naar verhouding kleine woonplaats met 14.490 inwonenden. Julianadorp ligt in de gemeente Den Helder. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Julianadorp

Iemand kan een waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De beleving van de vastgestelde hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Julianadorp waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Julianadorp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Julianadorp

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Julianadorp?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Julianadorp is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.