i

Waterhardheid Kamerik

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Kamerik kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 7,60 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Kamerik is een erg kleine woonplaats met 3.745 inwoners. Kamerik hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Woerden.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Kamerik

De indruk van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,60 dH "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de douchewand voor lief nemen.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat water van 7,60 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Kamerik waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 7,60 Duitse graden in Kamerik**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Kamerik

Rekensom voor 7,60 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Kamerik?

Een ieder beleeft volledig zacht kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in streken met hard water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kamerik is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.