i

Waterhardheid Kerkwerve

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Kerkwerve ligt rond 6,38 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Kerkwerve is een kleine woonplaats met 1.030 inwonenden. Kerkwerve is onderdeel van de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Kerkwerve

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 Duitse graden "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douche accepteren.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Kerkwerve waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 dH in Kerkwerve**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Kerkwerve

Becijfering voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Kerkwerve?

Iedereen beleeft kalkvrij kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kerkwerve is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.