i

Waterhardheid Kerkwerve

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Kerkwerve bedraagt ongeveer 6,38 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Kerkwerve is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Kerkwerve is een kleine woonplaats met 1.030 inwoners. Kerkwerve bevindt zich in de gemeente Schouwen-Duiveland. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Kerkwerve+Schouwen-Duiveland

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Hendrik Jeijsman - Renesse
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Kerkwerve

De waarneming van een gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Men kan zo een hardheid van 6,38 dH "prima" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Kerkwerve waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Kerkwerve**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Kerkwerve

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Kerkwerve?

Een ieder beleeft volledig kalkvrij leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt meestal voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kerkwerve is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te dringen.