i

Waterhardheid Lage Vuursche

 • Zacht
  0
 • 6.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,50 dH. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Lage Vuursche. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalk.

Lage Vuursche is een zeer kleine woonplaats met 300 inwoners. Lage Vuursche is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Baarn.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Lage Vuursche

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,50 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De perceptie van de bepaalde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 6,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Lage Vuursche objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,50 dH in Lage Vuursche**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Lage Vuursche

Becijfering voor 6,50 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Lage Vuursche?

Een ieder ondervindt volledig onthard drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Lage Vuursche is het dus zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,50 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.