i

Waterhardheid Lage Vuursche

 • Zacht
  0
 • 6.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Lage Vuursche is ongeveer 6,50 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk per kuub water. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Lage Vuursche is 0,00 Duitse graden. Dit noemen we water.

Lage Vuursche biedt plaats aan 300 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Lage Vuursche hoort bij de gemeente Baarn. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Lage Vuursche

Men kan een hardheid van 6,50 dH wellicht "acceptabel" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Maar het is ook onzin dat water met een hardheid van 6,50 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Lage Vuursche objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,50 Duitse graden in Lage Vuursche**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Lage Vuursche

Berekening voor 6,50 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Lage Vuursche?

Iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Lage Vuursche is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,50 naar 0 dH terug te brengen.