i

Waterhardheid Landsmeer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Landsmeer ligt rond 6,00 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Landsmeer is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Landsmeer is een kleine woonplaats met 9.210 inwonenden. Landsmeer maakt deel uit van de gemeente Landsmeer. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Landsmeer

De beleving van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het ontkalken van de douchekranen accepteren.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Landsmeer waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Landsmeer**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Landsmeer

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Landsmeer?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Landsmeer is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.