i

Waterhardheid Landsmeer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Landsmeer. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Landsmeer is een kleine woonplaats met 9.210 inwonenden. Landsmeer ligt in de gemeente Landsmeer. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Landsmeer

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het boenen van de kranen aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Desalniettemin is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Landsmeer waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Landsmeer**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Landsmeer

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Landsmeer?

Iedereen beleeft kalkvrij leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Landsmeer is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.