i

Waterhardheid Leersum

 • Zacht
  0
 • 5.20 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,20 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Leersum. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 5,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,66 kilogram kalkdeeltjes.

Leersum is een zeer kleine woonplaats met 7.455 inwonenden. Leersum is onderdeel van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Leersum

U kunt een hardheid van 5,20 dH wellicht "prima" vinden. De beleving van de gegeven waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat een waterhardheid van 5,20 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Leersum waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,20 dH in Leersum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Leersum

Becijfering voor 5,20 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,20 dH x 180m3 = 16,66 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Leersum?

Iedereen ondervindt kalkvrij water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Leersum is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 5,20 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.