i

Waterhardheid Leusden

 • Zacht
  0
 • 5.40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,40 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Leusden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 5,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,30 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Leusden is 0,00 dH. Dit noemen we water.

Leusden is een betrekkelijk kleine woonplaats met 26.210 inwonenden. Leusden ligt in de gemeente Leusden. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Leusden

De beleving van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een waterhardheid van 5,40 dH "prima" vinden en dus het (schoon)poetsen van de glazen douchewand aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat een waterhardheid van 5,40 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Leusden waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 5,40 Duitse graden in Leusden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Leusden

Becijfering voor 5,40 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,40 dH x 180m3 = 17,30 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Leusden?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Leusden is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 5,40 naar 0 dH te reduceren.