i

Waterhardheid Leusden

 • Zacht
  0
 • 5.40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Leusden kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 5,40 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 5,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,30 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Leusden biedt plaats aan 26.210 inwoners. Het is een vrij kleine woonplaats. Leusden hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Leusden.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Leusden

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,40 dH "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de badkamer aanvaarden.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Niettemin is het een fabeltje dat water van 5,40 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Leusden objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 5,40 Duitse graden in Leusden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Leusden

Calculatie voor 5,40 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,40 dH x 180m3 = 17,30 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Leusden?

Onthard water wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt veelal voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Leusden is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 5,40 naar 0 dH te reduceren.