i

Waterhardheid Lienden

 • Zacht
  0
 • 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,90 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Lienden minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Lienden is 0,00 Duitse graden. Dit staat te boek als water.

Lienden biedt plaats aan 5.660 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Lienden maakt deel uit van de gemeente Buren. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Lienden

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is duidelijk persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,90 dH "OK" vinden en het (schoon)poetsen van de kranen accepteren.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Dat daargelaten is het onzin dat een waterhardheid van 4,90 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Lienden waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,90 dH in Lienden**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Lienden

Rekensom voor 4,90 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Lienden?

Iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lienden is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 4,90 naar 0 dH te reduceren.