i

Waterhardheid Lienden

 • Zacht
  0
 • 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,90 dH. Zo hard is het drinkwater in Lienden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag.

Lienden telt 5.660 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Lienden maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Lienden

Men kan waterhardheid van 4,90 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 4,90 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Lienden waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,90 Duitse graden in Lienden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Lienden

Rekensom voor 4,90 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Lienden?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lienden is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 4,90 naar 0 dH te verminderen.