i

Waterhardheid Loosdrecht

 • Zacht
  0
 • 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Loosdrecht ligt in de buurt van de 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Loosdrecht biedt plaats aan 8.435 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Loosdrecht hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Wijdemeren.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Loosdrecht

De beleving van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het ontkalken van de glazen douchewand dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Niettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is discussie over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Loosdrecht waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Loosdrecht**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Loosdrecht

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Loosdrecht?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt doorgaans voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Loosdrecht is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH te verminderen.