i

Waterhardheid Loosdrecht

 • Zacht
  0
 • 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Loosdrecht minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Loosdrecht is 0,00 Duitse graden. Dit staat bekend als water.

Loosdrecht biedt plaats aan 8.435 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Loosdrecht is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Wijdemeren.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Loosdrecht

De waarneming van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en dus het schoonmaken van de douchewand aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Nochtans is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Loosdrecht objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Loosdrecht**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Loosdrecht

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Loosdrecht?

Praktisch iedereen beleeft zacht leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine restant komt het meest voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Loosdrecht is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.