i

Waterhardheid Lutjebroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Lutjebroek heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Lutjebroek is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Lutjebroek telt 2.140 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Lutjebroek hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Stede Broec.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Lutjebroek

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,00 dH "OK" vinden en dus het ontkalken van de tegels accepteren.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Lutjebroek objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Lutjebroek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat alleen met totaal zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Lutjebroek

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Lutjebroek?

Praktisch iedereen beleeft zacht drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Lutjebroek is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.