i

Waterhardheid Lutjebroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Lutjebroek kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 6,00 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Lutjebroek is een zeer kleine woonplaats met 2.140 inwoners. Lutjebroek ligt in de gemeente Stede Broec. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Lutjebroek

U kunt een hardheid van 6,00 dH misschien "heel gewoon" vinden. De ervaring van de bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Lutjebroek waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Lutjebroek**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Lutjebroek

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Lutjebroek?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lutjebroek is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.