i

Waterhardheid Markenbinnen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Markenbinnen. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Markenbinnen is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Markenbinnen biedt plaats aan 300 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Markenbinnen bevindt zich in de gemeente Alkmaar. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Markenbinnen

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en het boenen van de douche voor lief nemen.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Nochtans is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Markenbinnen objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Markenbinnen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Markenbinnen

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Markenbinnen?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Markenbinnen is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.