i

Waterhardheid Markenbinnen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de hardheid van het kraanwater in Markenbinnen. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Markenbinnen is een kleine woonplaats met 300 inwoners. Markenbinnen hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Markenbinnen

U kunt hardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van de vastgestelde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Markenbinnen waardevrij meten

Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Markenbinnen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Markenbinnen

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Markenbinnen?

Iedereen ondervindt zacht leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt dikwijls voor in streken met hard water. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Markenbinnen is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.