i

Waterhardheid Meerssen (Meersje)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,34 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Meerssen (Meersje) ligt rond 7,34 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Meerssen (Meersje) is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Meerssen biedt plaats aan 7.615 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Meerssen bevindt zich in de gemeente Meerssen. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Meerssen+Meerssen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

marcel - Sittard
Bekijk alle recensies uit Limburg
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Meerssen

Mensen kunnen een hardheid van 7,34 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De beleving van de gegeven waterhardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Meerssen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 Duitse graden in Meerssen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Meerssen

Becijfering voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Meerssen?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in streken met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Meerssen is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te reduceren.