i

Waterhardheid Meerssen (Meersje)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,34 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,34 dH. Zo hard is het water in Meerssen (Meersje) minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Meerssen (Meersje) is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Meerssen is een kleine woonplaats met 7.615 inwonenden. Meerssen maakt deel uit van de gemeente Meerssen. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Meerssen

De ervaring van een vastgestelde hardheid is zeer persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "prima" vinden en dus het schrobben van de douchewand dulden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Toch is het onzin dat water van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Meerssen waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 Duitse graden in Meerssen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Meerssen

Berekening voor 7,34 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Meerssen?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Meerssen is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.