i

Waterhardheid Middelie

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Middelie minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke m3 drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Middelie is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Middelie biedt plaats aan 690 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Middelie ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zeevang.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Middelie

U kunt een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Middelie waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Middelie**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Middelie

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Middelie?

Praktisch iedereen ervaart volledig kalkvrij kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt dikwijls voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Middelie is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.