i

Waterhardheid Middelie

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Middelie kenmerkt zich door een waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Middelie is een kleine woonplaats met 690 inwonenden. Middelie maakt deel uit van de gemeente Zeevang. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid indicator

Kaart van place+Middelie+Zeevang

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Tom van Dijk - Assendelft
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Middelie

Mensen kunnen waterhardheid van 6,00 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Maar het is ook niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Middelie waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Middelie**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Middelie

Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Middelie?

Een ieder ondervindt onthard kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Middelie is het dus beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.