i

Waterhardheid Moerkapelle

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Moerkapelle heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Moerkapelle is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Moerkapelle telt 3.925 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Moerkapelle maakt deel uit van de gemeente Zuidplas. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Moerkapelle

Iemand kan een hardheid van 4,98 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Moerkapelle waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Moerkapelle**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Moerkapelle

Becijfering voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Moerkapelle?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Moerkapelle is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.