i

Waterhardheid Moerkapelle

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Moerkapelle kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Moerkapelle is een zeer kleine woonplaats met 3.925 inwonenden. Moerkapelle bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zuidplas.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Moerkapelle+Zuidplas

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Janneke - Moerkapelle
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Moerkapelle

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is nogal persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schrobben van de badkamer voor lief nemen.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Moerkapelle waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Moerkapelle**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Moerkapelle

Rekensom voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Moerkapelle?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt meestal voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Moerkapelle is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 dH te verminderen.