i

Waterhardheid Molenaarsgraaf

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Molenaarsgraaf is om en nabij de 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Molenaarsgraaf is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Molenaarsgraaf telt 1.060 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Molenaarsgraaf hoort bij de gemeente Molenwaard. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid indicator

Kaart van place+Molenaarsgraaf+Molenwaard

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Mirjam - Valkenburg
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Molenaarsgraaf

De betekenis van een vastgestelde hardheid is duidelijk subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Molenaarsgraaf waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Molenaarsgraaf**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Molenaarsgraaf

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Molenaarsgraaf?

Iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Molenaarsgraaf is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.