i

Waterhardheid Molenaarsgraaf

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het drinkwater in Molenaarsgraaf ligt rond 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Molenaarsgraaf telt 1.060 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Molenaarsgraaf maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard.

Hardheid normering

Kaart van place+Molenaarsgraaf+Molenwaard

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Vangeleyn - Papendrecht
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Molenaarsgraaf

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 4,98 dH misschien "OK" vinden. De gewaarwording van de bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Molenaarsgraaf waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Molenaarsgraaf**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Molenaarsgraaf

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Molenaarsgraaf?

Zacht water wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Molenaarsgraaf is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.