i

Waterhardheid Muiden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Muiden minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Muiden is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Muiden biedt plaats aan 3.235 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Muiden bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Muiden.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Muiden

Men kan hardheid van 6,00 dH misschien "acceptabel" vinden. De gewaarwording van de bepaalde waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Muiden objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Muiden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Muiden

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Muiden?

Een ieder ondervindt volledig zacht kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Muiden is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.