i

Waterhardheid Muiden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Muiden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Muiden is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Muiden is een erg kleine woonplaats met 3.235 inwoners. Muiden bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Muiden.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Muiden

U kunt hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "OK" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Niettemin is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Muiden waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Muiden**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met totaal kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Muiden

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Muiden?

Zacht water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Muiden is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.